onsdag 17. juni 2015

HD vs Ultra HD vs FUHD

YouTube med 8K video


I en tid da tv innholdet i stor grad er å finne som HD materiale, har tv produsentene lenge jobbet for en rask utskifting av storskjermen din. Først ute var 3D teknologi, som på tross av en betinget skuksess på kino, må sies å være en gedigen flopp til hjemmebruk. Deretter kom Ultra HD bilder og skjermenen nådde butikkhyllene lenge før signalstandardene ble fullført. Det er nemlig ikke bare en høyere oppløsning, men også bedre farger, raskere bildefrekvens og større dynamikk står på ønskelisten til innholdsleverandørene. I tillegg ønsker man å beskytte innholdet ytterligere mot piratkopiering så har man kjøpt et Ultra HD apparat uten HDMI 2.0 spesifikasjoner blir du sittende med skjegget i postkassen den dagen du vil koble til en ny høyoppløst signalkilde.

Men det stopper selvsagt ikke med Ultra HD (ofte feilaktig omtalt som 4K). Såkalt Full Ultra HD (FUHD) ligger også i startgropen for å levre enda flere megapixels til tv-opplevelsen. Foreløpig er det få kameraer som kan levere slikt "8K" materiale, men feks RED kan levere 6K materiale som kan oppskaleres. Forbrukerkameraer som GH4, Sony A7R og GoPro Hero4 kan allerede levere Ultra HD video, men det blir vanskeligere å levere FUHD/8K video til forbrukeren. Tabellen under illustrerer poenget:

SD          720 x 576      0,4 megapixels
HD      1920 x 1080     2,07 megapixels
UHD   3840 x 2160     8,3 megapixels
FUHD 7680 x 4320   33,2 megapixels

SD vs HD vs UHD vs FUHD


Panasonic sin GH4 er utstyrt med en 16 megapixels sensor og er med andre ord langt fra de 33 megapixelene man vil trenge i et FUHD-kamera. Hero4 på sin side har bare en 12 megapixelssensor. Det er med andre ord ingen ting som skulle tilsi at denne typen kameraer skulle kunne filme i FUHD i nær fremtid. Et kamera som Sonys speilløse fullformatskamera A7R II med sin 40 megapixelsensor er det du vil trenge skulle behovet for å filme i Full Ultra HD i fremtiden.

M43-sensoren i Panasonic sin GH-serie med kameraer har foreløpig en oppløsning på 16 megapixeler. Dette er omtrent halvpartan av det vil trenger for å filme i FUHD.
YouTube har nylig åpnet for FUHD-videoer i 4320p og her får du et eksempel. Betinger selvsagt at du har en FUHD-skjerm!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar