søndag 5. mars 2017

LLB 2017

Også snadder for glade amatører

Firmaet Pyroteknikk demonstrerte både laserlys og gnistregn.
Hvert andre år samles medlemmene av Lyd, Lys og Bildeforeningen seg til bransjemesse på Telenor Arena. her snakker vi naturlig nok om leverandører av proffesjonelt utstyr til alt fra tv-studioer til det lokale kulturhuset, men det finnes også saker for den glade amatør. Eller kanskje jeg skal kalle det for den semi-profesjonelle. I denne bloggposten tar jeg titt på noen av årets mest forbrukervennlige produkter.


Sennheiser Gopro-mikrofon



Mikrofonprodusenten Sennheiserhar teamet opp med GoPro og blitt en såkalt tredjeparts sammerbeidspartner. Dette har resultert i den vanntette mikrofonen MKE2 som har fått "Works with GoPro"-stempelet. Men den virker kun med Hero4 (og sikker Hero3 og 3+ selv om det ikke oppgies spesielt). Hero5 har ikke lenger noen analog mikrofoninngang og dermed kan ikke MKE2-løsningen benyttes. Det er nok uansett mange Hero4 som fremdeles er i bruk der ute (og rent bildemessig er det minimale kvalitetsforskjeller på Hero4 og Hero5).

Sennheiser MKE2 har IPX7 sertifisering noe som betyr at den er vanntett til 1 meters dybde.


Selve mikrofonen er vanntett til 1 meter og er montert på et bakstykke som passer på det vanlige Hero4 undervannshuset. En tynn kabel med tilhørende flatkontakt plugges i den vanlige USB-kontakten og hele greiene får altså plass på innsiden av undervannshuset. I USA oppgies en veiledende pris på 200 USD så en sirkapris på to tusen kroner i Norge er nok ikke så langt fra virkeligheten. Salgsstart en gang i april 2017.

Du bytter ut det originale bakstykket på undervannshuset med et nytt som er påmontert mikrofonen.

På innsiden av undervannshuset ser du den flate pluggen som settes inn i USB-kontakten.

Nærbilde av mikrofonledningen.

Panasonic GH5



Panasonic sine M43-kameraer og objektiver var på plass på LLB-messen gjennom Lumix Nordic ambassadøren Martin Wallgren. Han hadde selvsagt med seg et pre-produksjonseksemplar av Lumix GH5 som de besøkende på messen fikk tafset på. Og etter køen på standen og dømme må dette ha vært messens mest populære kamera. Dette er andre gangen jeg ser en GH5 i egen person, men på tross av at kameraet nå er utstyrt med en firmware utgave 1.0 fikk jeg ikke lov til å putte inn min egen minnebrikke for å ta noen test-shoots. Eeek!

Bruker du manuelle objektiver må du fortelle kameraet hvilken brennvidde det er på optikken for å optimalisere stabilisatorprosessen.
 At kameraet er utstyr med en fem-aksers optisk stabilisering i kamerakroppen (IBIS) som kan sammerbeide med bildestabiliseringen i objektivet (OIS) er ikke noen nyhet. Men i forkant av messen leste jeg i en artikkel på nettet at kameraet også har en elektronisk bildestabilisering man kan aktivisere og bruke i tillegg til de optiske bildestabilisatorene. Bruk av elektronisk bildestabiliseing kutter ut litt bildeinformasjon fra kantene, men det er ikke så mye. Med både IBIS og elektronisk stabilisering aktivt på samme tid blir bildet fjellstøtt selv når du filmer video med kameraet håndholdt. Effekten virker nesten like bra som ved bruk av en slingrebøyle.




Contour kontrollpaneler

Tilbehørsprodusenten Contour leverer to forskjellige verktøy som blant annet kan brukes til å redigere video med. Rent praktisk foregår dette ved at diverse knapper og hjul på enheten programmeres til å emulere hurtigtastkombinasjoene som redigeringsprogrammet ditt bruker. Det finnes to modeller - Shuttle PRO v2 og ShuttleXpress som tilbyr to forskjellige nivåer med knapper og hjul i separate prisklasser.

Kompatible programmer: Adobe Creative Suite, Apple Final Cut Pro, Apple Logic Pro, Autodesk Autocad, Avid Media Composer, Avid Pro Tools, Boris FX, Sony Vegas Pro, Steinberg Cubase, nettlesere, Apple iWork og mange fler…




Redigeringstastatur fra Logic Keyboards

Logic keyboard til Avid Media Composer.
En annen måte å sprite opp redigeringshastighetn på er å kjøpe et tastatur der alle hurtigtastene som videoredigeringsprogrammet bruker er trykket direkte på tastene. Videoredigeringstastatur fra Logic Keyboards finnes til feks Adobe Premiere Pro, Apple Final Cut, Avid Media Composer og  Magix Vegas Pro.

Atomos

Har du et kamera med en brukbar bildekvalitet fra sensoren men med en dårlig codec kan du oppgradere med en ekstern Atomos opptaksenhet. I tillegg får du en stor skjerm med mange muligheter som peaking (fokuseringskontroll) og zebra-striper (eksponeringskontroll).

DJI Mavic

https://www.dji.com/mavic

DJI Osmo

DJI Osmo slingrebøyle / stabilisator for mobiltelefoner.

Rufo



Rufo Transportkasser AS tilbyr skredderskydde innlegg til transportkasser for optimal beskyttelse av utstyret ditt.

EB 05.03.2017


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar