onsdag 28. januar 2015

BOOT 2015 - Små foto- og videolamper

Kongen er død, lenge leve de nye kongene!

LED-belysning er i ferd med å ta over for andre typer lyskilder også i lamper til undervannsbruk. For noen år siden lanserte Fisheye i Japan som en av de første produsentene en ny type kategori med fokuslamper beregnet på å lyse opp motivet såpass at automatikken i kameraet fikk justert seg inn før blitzene sørget for den endelige belysninge under eksponeringen. Avhengig av lysstyrken kan denne typen lamper selvsagt også brukes som små videolamper. I tillegg til en kontinuerlig forbedring av lysstyrken og lyskvaliteten som man kan få fra LED-diodene så har den kontinuelrige utviklingen av batteriteknologi basert på lithiumpolymer-kjemi gjort det mulig å pakke stadig flere watt-timer inn på et begrenset volum. I 2015 kan du få tusenvis av lumen med opp til en times brenntid i en forbausende liten lyktepod!

Lenge var SOLA lampene fra Light and Motion markedsledende når det gjaldt design, lysutbytte og lyskvalitet i denne typen integrerte LED baserte foto- og videolamper. Men nå virker det som om L&M har sakket akterut i kappløpet. Det er jo nesten sånn nå at med en gang du har investert i en ny lampe så kommer det noe nytt og bedre til en lavere pris kort tid etterpå.

Et fenomen det kan lønne seg å være klar over når man sammenlikner ulike typer LED-lamper er hvordan lampen produserer hvitt lys. Selve LED-emitteren er i prinisppet monokromatisk og lager defor bare en farge. Skal man produsere hvitt lys kan man bruke additiv fargeblanding med lyset fra tre forskjellige fargede LED-emittere: rød, grønn og blå. Dette er samme type teknologi som brukes i farge-tv. En annen mulighet er å bruke en LED som emitterer enten blått eller ultrafiolett lys og dekke denne med etgulaktig fosforlag som i andre rekke emitterer gult lys slik at resultatet blir hvitt lys. Se figuren under. Det kan være et problem hvis den blå grunnfargen fra LED-emitteren har en annen spredning på lyset enn det gule lyset som emitteres fra fosforen. Da vil man kunne oppleve at det hvite lyset fra lampen får en nærmest gulbrun halo i kanten. Det er et fenomen som man kan se på en rekke lamper også til undervannsbruk.

Noen lysdioder lager hvitt lys ved hjelp av en blå emitter som et overtrukket med et gult fosforlag. Summen blir et hvitt lys, men det er ikke bestandig at de to fotonemittorene har samme spredningsvinkel. Figur fra PhotonStar Technology Ltd
Et annet fenomen som preger LED-belysning er at lysspektrummet ofte ikke er jevnt men har en rekke markerte topper. Det er ikke alltid slik at toppene i spektrumet samsvarer med hvordan bildebrikken i kameraet registrerer de ulike fargene. Hvis fargespektrumet er optimalisert for det menneskelige øyet så kan man få seg en overraskelse dersom man bruker lampen sammen med et digitalt kamera.

Digresjon: Et annet mer praktisk fenomen i videobelysning under vann oppstår dersom man har både naturlig lys og kunstig lys i motivet. Det naturlige lyset under vann får ganskje kjapt en vedlig høy fargetemperatur på grunn av at vann absorberer den røde delen av spektrumet først. For å kompensere for manglende rødt er det feks vanlig at undervannsfotografer redigerer bildene sine i feks Lightroom for å få frem rødfargen igjen i motivet. Men dersom man overdriver vil resultatet bli at andre hvite lyskilder i bildet får et overdrevent rødskjær. Du har sikkert sett undervannsbilder der hovedlyktene til dykkerne ser ut som røde lyssabler fra Star Wars-universet. Hvis du skal mikse ulike typer lys i motivet er det dermed ikke sikkert at du ønsker deg en lampe som har en fargetemperatur tilpasset dagslys på overfalten, men heller en lampe som gir en fargetemperatur som samsvarer mer med lyset i omgivelsene du filmer under.

Sola lamper fra Light and Motion var markedsleder for noen år siden.
Den kinesiske produsenten I-Divesite produserer en rekke små foto- og videolamper under merkene I-Divesite, I-Torch og Fish-Lite.

Den tyske undervannsfotobutikken Hydronalin i Berlin var tidligere distributør av Light & Motion sine Sola lamper, men bestemte seg for noen år siden for å utvikle sine egne  MOLI foto- og videolamper. MOLI skal være en forkortelse for MOre LIght.
MOLI lampene har et karakteristisk kjegleformet design, men betjeningen er veldig lik den vi finner på Sola-lampene til L&M.
MOLI 3000 er siste medlem i familien. Til tross for at den ble solgt på messen var det en halvferdig prototype som blandt annet hadde problemer med at reflektoren i plast begynnte å smelte. Reflektoren skal oppgraderes til metall i neste produksjonsserie.
MOLI 3000 har en slags minidome som frontglass, men jeg er skeptisk til at det utgjør noen stor forskjell på lysspredningen under vann.
Hydronalin-eier Andreas Voeltz er mannen bak MOLI-lampene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar