fredag 30. januar 2015

BOOT 2015

Undervannshus til Panasonic GH4

Man skulle tro at antall undervannshus på markedet til en spesifikk kameramodell forteller en del om antall brukere. Ingen utvikler undervannshus til et kamera uten salgspotensialle. Isåfall er Panasonic GH4 en vinner. På tross av at kameraet ikke en gang er med på topp 20 listen over mestselgende speilløse systemkameraer så finnes det hele seks forskjellige tilbydere av unndervannshus: Aquatica Digital, BS Kinetics, Ikelite, Nauticam, Sealux og Subal. Dette er ikke dårlig for et systemkamera som ifølge ryktene produseres i et antall av 5000 eksemplarer i måneden (noe som visstnok er en fordobbling av det planlagte produksjonsnivået). Mye av forklaringen er selvsagt at GH4 var det første kameraet som lar deg filme 4K UltraHD video uten at du må pantsette huset. I tillegg har GH4 kanskje den mest innholdsrike listen over finesser som noen gang er puttet inn i et systemkamera. Og du kan ta stillbilder med helt grei kvalitet.

Panasonic sine GH3 og GH4 kameraer er nesten identiske utenpå.


Digresjon: Panasonic GH3 og oppfølgeren GH4 har tilnærmet identisk fysisk utforming av kamerakroppen. I praksis er det kun en låsefunksjon på toppen av modusvelgeren som skiller. Det betyr at alle unndervannshus til GH4 også vil akseptere GH3-kameraet, og i tillegg er det veldig enkelt å gjøre endringer på et undervannshus laget for GH3 slik at GH4 kan brukes også i dette. Enkelte produsenter, som feks Nauticam, selger en billig ombyggingssats for de som ikke vil ta i bruk gjør-det-selv metoden.

På Boot 2015 så jeg fire forskjellige undervannshus til GH4 og det kan være interessant å ta en titt på disse for å se de ulike løsningene som produsentene velger. De to undervannshusene jeg ikke fikk tatt bilde av på BOOT kan du se på produsentens hjemmeside: Aquatica Digital AGH4 og BS Kintetics Gibson for GH3 (PDF).

SUBAL til GH4

SUBAL underwater camera housings på BOOT 2015.

Subal GH4 front

Subal GH4 bak

Ikelite til GH4

Ikelite GH3/GH4 front

Ikelite GH3/GH4 bak

Sealux til GH4

Sealux GH4 front
Sealux GH4 bak

Nauticam til GH4 

Nauticam NA-GH4 front
Nauticam NA-GH4 bak

Til forskjell fra Nauticams hus NA-GH3 har NA-GH4 huset fått samme type utløserhendel som på større speilrelfekshus og håndtakene er stabilisert med en brakett til selve undervannshuset på toppen. Det siste er en stor forskjell dersom man for eksempel bruker kraftige videolamper på lange armer.

Verdt å tenke på ved valg av undervannshus

Det er en betydelig forskjell på utformingen av undervannshus fra forskjellige produsenter. Sjekk at knapper og fusnkjoner er plassert på en funksjonabel måte. Selve huset er som regel laget i aluminium eller polykarbonat. Prisforskjellen er ikke alltid så stor. Sørg for at det finnes porter og domer til de objektivene du ønsker å bruke under vann. På GH4 snakker vi gjerne om Panasonic sin 8 mm fisheye, Panasonic 7-14 mm rektilineær vidvinkel (fisheye er ikke så bra å bruke til video) og Panasonic sin 45 mm makro eller Olumpus sin 60 mm makro. Sjekk at du har egnede festepunkter til blitzer og videolamper, fokuslamper, flippholdere for våtlinser (brukes til å komme ennå nærmere småkryp ved makrofotografering), ekstern monitor, etc. Evt om huset har gjennomføringer for videosignal dersom du ønsker å bruke en ekstern monitor eller for elektriske blitzsiganler dersom du ikke skal bruke en optisk triggerkabel. For å hindre leie overraskelser tilbyr noen produsenter vakuum-ventil og kompatibel elektronikk som inikerer om husets integritet mot lekkasjer er inntakt. Dette er en bedre løsning enn tidligere tiders våtkontakt som kun varsler når vannet allerede har begynnt å lekke inn i undervannshuset.

Inspirasjon

Noen videoer filmet med Panasonic GH4 under vann (linker åpnes i et nytt vindu):


GH4 samples for Nauticam NA-GH4 Press Release på Vimeo

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar