søndag 10. juli 2016

Test av Scubapro Nova 700

Scubapro Nova 700 - Backup eller hovedlykt?


Tekst og foto: Espen Braathen


En stavlykt med tre stk c-celler har lenge vært standard backuplykt på riggen til tekniske dykkere. De seneste årene har det kommet dusinvis av varianter på markedet beregnet på dykkere på alle nivåer. I denne testen skal vi finne ut om Scubapro har funnet opp kruttet på nytt.

ScubaPro Nova 700 lykt.

Nova 700 er produsert i eloksert aluminium med et vribart lyktehode for å slå lykten av eller på. Dette er et materialvalg som er utsatt for slitasjemerker ved bruk så Scubapro har pyntet på lykta med en kraftig støtabsorberende gummi-ring ytterst på lykte-hodet. Tilsvarende er det en gummidetalj bakerst på lykten. På bakenden finner vi et festepunkt for en boltsnap og en overtrykksventil. Sistnevnte er ikke vanlig på slike stavlykter og hensikten er at evt gasser fra et defekt batteri skal kunne slippe ut av lykten.

På bakenden av lykten finner vi feste for boltsnap og en overtrykksventil.

De tekniske spesifikasjonene er imponerende på papiret. Siste generasjon CREE XM-L2 LED leverer opp til 700 lumen og brenntiden er oppgitt til maksimalt 10 timer. Antall lux oppgies til maks 10500 (lux = lumen / areal av spot). Dybdebegrensningen på 300 meter burde holde for de fleste!

Når det gjelder praktisk bruk så ble jeg regelrett kastet uti det da HID-pæren i hovedlykten tok kvelden (bokstavelig talt) på høstens første skikkelige nattdykk. Da ble Nova 700 plutselig hovedlykt på hele dykket. Umiddelbart så får man følelsen av lysmengden er helt ok for et nattdykk. Revolusjonen i LED-teknologien de siste årene har gitt fantastisk med lys for en billig penge! Da jeg begynte å dykke tidlig på 2000-taller var det en halogenlykt med en brøkdel av Novaens lysutbytte man fikk for de samme pengene.

LED-emitter.

Lysstrålen fra Nova 700 har en definert senterspot, og en veldig stor og godt opplyst strålekrans rundt senter. Det gjør at man kan også studere ting som ikke befinner seg i senter av lyskjeglen uten å bevege på lykten. Samtidig er det ufordelaktig i grumsete vann. Sammenliknet med referanselykten Halcyon HP Scout er senterspoten på Nova 700-lykten omtrent fire ganger så stor. I de tekniske dataene er fargetemperaturen på lykten oppgitt til 6000 grader Kelvin. Det forklarer at lyset fra Nova-lykten fremstår med en mer varmgul glød enn de fleste andre dykkerlykter enten de er basert på LED- eller tradisjonell HID-teknologi. Disse har som regel et mer blåhvitt lys. Selv om senterspoten er varmgul fremstår strålekransen på Nova-lykten som mer blåhvitt. Dette er kanskje smak og behag, men er viktig å være klar over. For meg ble det litt krasj når man får opplevelsen av forskjellig fargetemperatur i det samme lyset.

Med en lysfluks på opp til 700 lumen forbruker LED-modulen nesten 7 watt. Det er ganske mye. Alkaliske batterier er dårlige på å levere høy effekt og konsekvensen av det vil man oppleve. Den teoretiske maksimale brenntiden på 10 timer er kun av akademisk interesse. I virkeligheten vil lysstyrken synke ganske dramatisk etter en times brukstid (NiMH batteri). Herfra går det bratt nedover og de siste timene er det bare en tidel av lyset igjen! Når vi allikevel får en brukbart lysstyrke etter utladningskneika så skyldes det ganske enkelt at synssansen vår reagerer logaritmisk. Følgelig vil vi ikke oppleve en halvering av lux-verdien som en halvering av lyset.


Skal du ha maksimalt med lys fra Nova 700 må du bytte batterier etter hvert eneste dykk. Det kan bli i overkant dyrt med alkaliske engangsbatterier. Løsningen er å bruke oppladbare NiMH-batterier (nikkel-metal hydrid). Tradisjonelt har man advart mot å bruke denne typen batterier til kriske backup-lykter pga høy selvutladning, men moderne «ready-to-use» oppladbare batterier kan ligge i et år uten miste mer enn 20-25% av ladningen. Til daglig bruk i åpent vann er det uansett ikke noe problem. En annen fordel ved å bruke NiMH-batterier er at de kan levere vesentlig høyere strøm under utladning, og som tabellen under viser gir det seg også utslag i høyere lysstyrke.

Batteri (3x): Lux på ca 1 meters avstand:
Nyoppladet NiMH-batteri (4500 mAh) 16500 lux
Duracell Ultra Power alkalisk (ny) 13300 lux
Utladet alkalisk (1,2 volt cellespenning) 3100 lux

Scubapro lager også en oppladbar utgave av denne lampen med betegnelsen 700R (rechargeable). Denne lampen bruker den samme LED-modulen, men drives av et oppladbart 18650 lithium-ion batteri. Denne varianten fremstår som mer stuttkjukk, men har omtrent samme hovedbrenntiden – litt avhengig av hva slags kapasitet det er på batteriet man bruker.

Nova 700 Rechargeable lykten bruker et 18650 batteri.

Nova 700 er en slags storebror til Nova 230 lykten som kom på markedet for 5-6 år siden. Jeg vil tro at brukererfaringene fra denne lykten også kan gjøres gjeldene for den oppdaterte utgaven. En svaket er at aluminiumskroppen har en tendens til å korrodere dersom det samler seg opp salt mellom lyktehodet og lyktekroppen. Det er derfor viktig å smøre opp og rense o-ringene regelmessig for å hindre at saltvannet korroderer på tetteflatene.

Tecxus 4500 mAh batteri.


Konklusjon

I praktisk bruk møter Scubapro Nova 700-lykten naturlovene når det gjelder forholdet mellom batterieffekt og strøm. Det gjelder forsåvidt også andre typer tilsvarende lykter som serverer massevis av lumen i en pakke med begrenset batterikapasitet. Oppladbare NiMH-batterier er en forutsetning for å få maksimal glede av denne lykten på daglig basis. Men det tilfører flere hundre kroner til totalprisen. For eksempel kan man velge Tecxus 4500 mAh NiMH C-cell. På tross av det får man en lykt som gir deg med et begrenset budsjett bra med lys selv til nattdykking. Du får ikke regulerbar lysstyrke eller indikatorer for batteristatus, men lykter med denne typen finesser koster uansett vesentlig mer. Er du på jakt etter en ren backuplykt så finnes det mange alternativer som prioriterer lengre brenntid fremfor et høyt lumentall. Lykten har en varmhvit fargetone som blir et valg etter smak og behag.

Oppdatering

Siden testen ble gjennomført i 2015 har Scubapro oppgradert lykten med en ny LED modul og gitt den betegnelsen Nova 720. I tillegg er det mulig å velge mellom to trinn på lysstyrken. Lykten er ellers identisk med Nova 700 - en lampe som muligens har den beste produkt-kvaliteten jeg har sett på denne typen stavlykter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar