fredag 23. september 2016

Tallene bak CMAS konkurransen i undervannsfoto

"NM i undervannsfoto" fortsetter å slite i oppoverbakke.

Resultater før og etter splash in. Grønn = frafall.

For å ta det mest åpenbare først. Frafallet fra innsendingskokurransen er på nesten 50 prosent. Frafallet er på 43 prosent ved ren matematikk, men fjerner du folk som ikke klarer å hevde seg på resultatlisten så blir det nesten halvparten. Dette kommer jeg tilbake til.

Ingen av det tre beste i innsendingen klarer å forsvare en palleplass i splash in.

Derimot er bunnskiktet det samme før og etter splash in. Rent subjektivt er det tydelig at de med lavest score er folk uten erfaring og adekvat utstyr for å ta knallbilder. Ingen skam i det. Men man blir altså fyll nederst på resultatlisten. Neppe tilfeldig at dette er folk som har tilhørighet til arrangørstedet og derfor synes det var morro å være med uten at kostnaden blir stor.

Fra NDF sin side er det vel også et ønske om flest mulig påmeldte for å kunne dele ut kongepokal.

De som kom best ut av det etter spash in lå allerede å vaket rett under palleplasseringene etter innsendingsdelen av konkuransen. Her har vi folk som har vært med i årevis, har lang erfaring med mye dykking og foto fra store deler av verden. I stor grad har de brukt mye penger, tid og krefter på å bli gode undervannsfotografer. Man ser nesten trenden på bildene i en del kategorier. Det virker som om motivet er bestemt på forhånd. Trolig er lukkertid og blender allerede programmert på Custom 1 før man hopper i havet. ;-)

I midtskiktet fra tiende til femteplass er det små endringer fra innsending til splash-in. De fleste rykker opp på resultatlisten på grunn av frafall fra andre deltakere.

Så er spørsmålet hva som gjør at folk ikke gidder å møte opp til spash in. Hvor er ikke vinneren av konkurransen i 2015 på årets liste for eksempel?

Vi har sett det i alle år og også denne gangen. Påmelding og oppmøte avgjøres i stor grad av de påmeldtes geografiske bosted i forhold til konkurransestedet. Selvsagt er det unntak. Folk som lever og ånder for undervannsbilder er mer tilbøyelig til å reise langt for å forsvare æren, men den trenden er allikevel klar. Er det splash-in i Oslofjorden er det lite med deltakere fra Finnmark for å si det sånn.

En uformell spøreundersøkelse blandt de som var med i innsendingskonkurransen men droppet splash in sammenfaller med observasjonen over. Kostnader i forbindelse med opphold, reise og lengden på reiseveien er hovedforklaringen som folk flest oppgir. Et par oppgir også å ha prioritert bort NM i undervannsfoto grunnet andre typer dykkereiser på samme tidspunkt.

Neste år bør man kanskje sende inn selvangivelsen istedenfor. Tross alt er vel Norges beste undervannsfotograf den som klarer å tjene mest penger på bildene sine...

1 kommentar:

  1. Norge ble ikke bygget på en dag det heller. Og i hvertfall ikke av de som satt på sidelinjen og pekte finger. Syntes det er flott at noen prøver å få til noe ut av vår felles interesse. Og med gode innspill i fremtiden så er jeg helt sikker på at interessen for å delta øker. Selv om det koster penger. Det gjør vel stort sett alle sporter og interesser. Det som er sikkert er at det ikke er noen som tjener seg rik på denne konkurransen. Utenom rik på opplevelser vennskap og ny kunnskap.

    SvarSlett