torsdag 1. desember 2016

Gruppetest av tre stavlykter

Lang brenntid eller mye lys?


Vi følger opp testen av Scubapro Nova 700 med tre nye stavlykter med den tradisjonelle konfigurasjonen bestående av tre «C»-batterier i serie. Skal du bruke lykten som hovedlykt under dykket anbefaler jeg gjerne bruk av oppladbare NiMH-batterier. Hvis du derimot trenger en back-up lykt til mer sporadisk bruk så er alkaliske batterier ofte det beste. Slike engangsbatterier har større strømkapasitet ved lav utladingshastighet (opp mot 8000 mAh) og vil derfor kunne lyse lenger i en nødsituasjon. Dette avhenger imidlertid av hvor kraftig lysemitteren belaster batterier.

NiMH vs Alkalisk engangsbatteri.


Tekst og foto: Espen Braathen

DiveXtra Cl-1000 Black

DiveXtra er et merke som Fue eier JVE Karlstad AB står bak og sikkert får produsert i et eller annet land i østen. Lykten fremstår med en halvblank sort-eloksert overflate. Utvendig er det ingen overraskelser. Lykten består kun av metall og har ingen gummidetaljer. På bakenden finner vi et tradisjonelt rundt festepunkt for en bolt-snap eller liknende. Tetting mellom lyktehodet og resten av kroppen består av to o-ringer. Det eneste uvanlige med denne stavlykten er at også kontaktpunktet for pluspolen er fjærbelastet. Det kommer i tillegg til den tradisjonelle fjærbelastningen mot minuspolen i bunn av batteribeholderen. Det følger med en håndleddsreim.

DiveXtra CL-1000.

Som typebetegnelsen antyder snakker vi om en lykt som har et oppgitt lysutbytte på 1000 lumen. Fargetemperaturen er i den varme enden av skalaen, men oppleves som litt kaldere enn Scubapro Nova 700. Samtidig er senterspot på lyskilden noe mindre enn Scubapro-lykten og ganske likt Tecline US-16. Vridning på lyktehodet for å slå av og på lykten går greit, men har litt mer motstand enn hos Scubapro Nova 700. Dette er en lykt som er tilfredsstillende gjennomført med tanke på funksjon og lysmengde.

Festebunkt for boltsnap på DiveXtra.

I praktisk bruk med oppladbare 4500 mAh NiMH-batteri er belystningsstyrken redusert til under 70% etter ca 2,5 timer. Den resterende brenntiden må betegnes som nødbrenntid. Bruker du oppladbare batterier bør du ikke tyne de siste dråpene av effekten for å hindre skade på batteriene.

Utlån fra Fue.no AS

Veiledende pris kr 1295,-


Halcyon Scout HP

Denne backup-lykten fra Halcyon har en kropp som er laget i plastmaterialet delrin. Dette er et meget holdtbart materiale. Lyktekroppen har knudrete detaljer og ligger godt i hånden. Lyktehodet er helstøpt i polykarbonat og trukket med et gummihylster rundt lykteringen for beskyttelse. Det er med andre ord ikke noen lekkasjemulighet rundt selve frontglasset. Tetteflaten mellom lyktehodet og kropp besørges av en o-ring. Hundre prosent plast betyr optimal motstand mot korrosjon i sjøvann. På bakenden finner vi et festepunkt for en bisselkrok.

Halcyon Scout HP.

Denne lykten kom i sin første LED-utgave rundt 2005. Men det orginale lysutbyttet var omtrent som et te-lys i motvind. Dagens Scout kalles HP for High Performance og er utstyrt med en 4 watt LED-emitter som gir ca 230 lumen i en ytterst konsentrert lysstråle. Prismessig ligger den helt i toppsjiktet til denne typen stavlykter, så hvis du ønsker flest lumen per krone er det ikke noe godt kjøp. Derimot er det kanskje en av mest holdbare lykten du kan kjøpe og det moderate lysutbyttet sørger for en lang brenntid. Lysstrålen er veldig konsentrert med en spot som bare er en brøkdel av den vi finner på de kraftigere lyktene. Det bidrar til at belysninsgraden i senter blir ganske bra på tross av et fåtall lumen.

Halcyon Scout har helstøpt frontglass.

Halcyon oppgir at konstruksjonen er patentert, men patentet tilhører Tektite. Det kommer derfor ikke som noen overraskelse at de finnes alternativer med samme helstøpte lyktehode. For eksempel den velkjente Heser-Backup. Lyktehodene har faktisk nøyaktig samme dimensjoner og kan brukes om hverandre. I praktisk bruk med oppladbare 4500 mAh NiMH-batterier er belystningsstyrken bare marginalt redusert etter 5 timers bruk. Da avsluttet jeg testen.

Privat kjøp
Veiledende pris kr 2000,-


Tecline US-16

Denne lykten i aluminium fra den polske produsenten Tecline har en blanksort kropp og det sedvanlige festeøyet for en bolt-snap på baksiden. Festepunktet er en kvadratisk åpning som gjør at en tradisjonell festeknute får et område å vandre frem og tilbake i. Også Tecline har gått for en lykt i 100 prosent metall uten ekstra plastdetaljer. Håndleddsreim, ekstra o-ringer og en liten boks med silikonfett følger med.

Tecline US-16.

Tetting mellom lyktehodet og kroppen består av hele tre o-ringer, noe som er rekord. Vridning på lyktehodet derimot var først ikke noen god opplevelse. Det var stor motstand og en skjærende lyd som antyder mye friksjon i gjengene. Når lyktehodet ble skrudd av etter litt bruk var det tydelig slitasje på gjengepartiet og det lå et fin støv inn mot tette-flaten til o-ringene. Det viste seg etterhvert at det medfølgende silikonfettet også skal brukes til å smøre opp gjengepartiet.

Hele tre o-ringer tetter mellom lyktehodet og kroppen. Men flassende eloksering på gjengene opplevdes som et minus.

US-16 skal på papiret levere hele 1500 lumen og det er i praktisk bruk ikke noe tvil om at dette er den kraftigste stavlykten med 3 stk «C»-batterier som jeg noensinne har sett. Senterspot har omtrent samme størrelse som på DiveXtra lykten. Fargetemperaturen er høy og lykten har et blåhvitt lys i dem kalde enden av spektret (oppgitt til 6-7000 kelvin). Meddykker som prøvde lykten mente av lysutbyttet lett kunne bli for høyt. Man kan nærmest grille nakensneglene når man studerer ting på litt nært hold. Uten mulighet til å regulere lysstyrken så vil du også kunne oppleve ekstra mye backscatter i grumsete vann med en så kraftig lykt. Konklusjonen er derfor at såpass mye lys kan være et tveegget sverd.

Innfesting for bisselkroken er rektangulært.

Lux-måleren min går bare til 20 000 lux og på en meters avstand så sprengte Tecline US-16 skalaen i litt over en time. Deretter går belysningsstyrken rett ned i kjellern med de oppladbare NiMH-batteriene på 4500 mAh. I praksis var brukbar brenntiden på maks 75-80 minutter i denne testen.

Utlån fra Gylte Dykkersenter AS
Veiledende pris kr 1295,-


Brenntid

Dessto kraftigere lysstyrke dessto kortere brenntid på lykten.

EspenB 1-12-2016

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar