fredag 16. februar 2018

Boot 2018 - ROV

Undervannsroboter aka Undervannsdroner aka ROV

Her har vi endelig en ny produktkategori. Fjernstyrte undervannsfarkoster med kamera som lar deg oppleve undervannsverdenene helt uten å bli våt i håret. For oss dykkere er det kanskje ikke så veldig spennende. Men mindre man skulle bruke farkostene til å kartlegge havbunnen etter spennende vrak og andre interessante dykkemål.

Jeg så den første forbrukerorienterte undervannsfarkosten på båtmessen på Lillestrøm for sirka et år siden. Den norskutviklede Blueye Pioneer ble demonstrert med brask og bram. Siden den tid har produskjonen av Blueye blitt forsinket slik at den ikke kommer i butikken før en gang i 2018.

Også på forbrukerelektronikkmessen IFA i Berlin var det flere fjernstyrte undervannsfarkoster på plass på messegulvet.

Den norske Blueye Pioneer var ikke på Boot, men vi kunne se på tre andre farkoster: PowerVision PowerRay, iBubble og QySea FiFish P3. Prismesig ser det ut til å starte på rundt 20 000 kroner for et fjernstyrt undervannskamera med styrekabel, men prisen øker dersom du vil ha lengre kabel enn standard.

PowerRay

PowerVision har flere fjernstyrte undervannsfarkoster men toppmodellen ser ut til å være PowerRay.
iBubble

iBubble er en selvkjørende undervannsdrone som kan følge etter deg under hele dykket. Dronen bruker sonar til å navigere utenom terrenget.QySea FiFish P3 Plus

QySea FiFish P3 Plus skal kunne brukes ned til 100 meters dybde i to timer.EB 16.02.2018

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar