søndag 1. februar 2015

BOOT 2015

Knog Qudos og andre action videolys

Jeg stiftet først kjenskap til Knogs sitt Qudos action video light på IFA messen i Berlin i fjor høst. Der var Knog strategisk plassert ved siden av den store standen til GoPro. Det er jo selvsagt fornuftig å plassere seg ved siden av den mestselgende kameraprodusenten når du selger er action video lys av denne typen. Når det er sagt så kan du sikkert bruke lampen sammen med andre action kameraer, det er bare det at det medfølgende festeutstyret er laget spesifikt for GoPro sitt feste. I tillegg følger det med en brakett som gjør at du kan feste Qudos på toppen av et kamera med blitsskoinnfesting og på en standard tripodskrue. Gopro sin festebrakett er forsåvidt kopiert av et par andre produsenter, men først og fremst er Qudos et lys som er tiltenkt brukt sammen med GoPro sine kameraer.

Knog Qudos festet sammen med et GoPro kamera.
Qudos er likhet med standardhuset til GoPro vanntett til 40 meter og har tre forskjellige modi som skal tilsvare bildeutsnittet du får på en GoPro i wide, normal og narrow bildeutsnitt. Betjening er ved hjelp av en enkelt knapp på toppen som bytter mellom de ulike modi og av/på. Størelsen er omtrent som en GoPro med LCD-skjerm men uten undervannshuset.

Knog er en australsk produsent som ifølge hjemmesiden ser til å være en stor produsent av sykkellamper. Jeg ser ikke bort ifra at Qudos kan gi dine GoPro-filmer en grei ekstrabelsyning over vann, men slik den er tenkt plassert en cm fra kameralinsen er det praktisk talt ubrukelig under vann. Lysutbyttet er på et par hundre lumen og heller ikke det helt store i et marint miljø. Nå koster ikke Qudos allverden. Jeg tipper at den vil kunne kjøpes for en tusenlapp elllr så i Norge. Men hvis du vil ha noen som ikke blir en stor skuffelse i daglig bruk finnes det langt bedre alternativer til videolampe til din GoPro under vann. Du må betale noe tusenlapper mer, men vil da få noe som fremstår som litt bedre egnet til å lyse opp dykkefilmen din.

Du kan også feste Qudos på et systemkamera med blitzskoinnfesting.
Jeg skrev om Sola-lampene til Light and Motion tidligere på denne bloggen. man får liksom ikke følelsen av at L&M har fulgt med i tiden når det gjelder små foto- og videolamper til dykking. Jeg gjorde derfor store øyne når Light and Motion dukket opp med nærmest en kopi av Knog sin Qudos på Kickstarter. L&Ms forsøk på å lage et kompakt action videolys heter Sidekick og er i skrivende stund fullfinasiert på Kickstarter så snart kommer enda et slikt sidemontert action videolys på markdet. Sidekick lover oss et lysutbytte på 600 lumen, men hvis den ikke festes på en arm langt unna kameralinsen så blir resultatet trolig bare enda mer backscatter.

Light & Motions action videolys Sidekick er nå fullfinansiert på Kickstarter.
Skal du ha skikkelig videobelysning til en GoPro kan du fort ende opp med dette oppsettet som Hygyfot viste frem på Boot 2015. Selvsagt finnes det mange mellomting og lamper med integrert batteri er like kraftige og mye enklere å bruke, men poenger er at dersom du ønsker å belyse undervannsvideoene på en adekvat måte så blir for kameraet den billigste delen av oppsettet.

GoPro-kamera i Hugyfot undervannshus med håndtak og ramme-system, ekstern monitor, flytearmer og to separate videolamper. Et gult flippfilter kan brukes til å få en mer nøytral fargegjengivelse ved naturlig belysning på grunt vann.
Hugyfot sitt state-of-the-art GoPro-oppsett sett bakfra.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar