fredag 6. februar 2015

Nye Olympus objektiver i PRO-serien

Olympus lanserer 8 mm fisheye f1,8 og 7-14mm f2.8 sommeren 2015

Selv om Panasonic og Olympus deler på Micro43-systemet så er det flere iøyenfallende forskjeller på de to leverandørene. Mens Olympus har et innebygget stabilisatorsystem i selve kamerahuset (IBIS - In Body Image stabilization) har Panasonic valgt å bygge in stabilisatoren i selve objektivet. Micro43-systemet støtter en automatisk geometrisk korreksjon av bildet du tar (for å rette opp svakheter i objektivet), men det er ikke sikkert at denne korreksjonen går på tvers av kameraprodusentene når det gjelder korreksjon av kromatisk abberasjon og vignettering som finnes på noen objektiver og kamerakropper.

Bortsett fra det ovenstående så kan du fritt bruke objektiver og kamerkropper fra de ulike Micro43-produsenteme om hverandre. Til undervannsbruk har det spesielt vært tre objektiver som vi kan trekke frem: Olympus 60 mm f2.8 makro, Panasonic 8 mm f3.5 fisheye og Panasonic 7-14 mm f4.0 vidvinkel. Panasonic sin 45 mm f2.8 makro har ikke vært så populær etter at Olympus son 60 mm makro kom på markdet og brukes derfor også på Panasonic sine kameraer. Når det gjelder vidvinkelfortografering under vann har ikke Olympus hatt noe fisheye-objektiv som kan konkurere med Panasonic sin 8 mm og den rektilinære 7-14 mm har også vært alene på tronen.

Nå ser det ut til at Olympus akter å gjøre noe med situasjoen og nå har de lansert både en 8 mm fisheye med f1.8 og en 7-14 mm f2.8 i sin nyeste PRO-serie med kvalitetsoptikk. Begge objektivene skal komme i løpet av sommeren 2015 ifølge Olympus sitt pressematriell.


http://gopro.com/

Olympus sin PRO-serie får i løpet av sommeren to vidvinkelobjektiver med stort lysutbytte.
Bildestabilisator et ikke så viktig på vidvinkelbilder og hverken Panasonic sin 8 mm f3.5 fisheyeobjektivet eller 7-14 mm f4.0 har bildestabilisator. Avhengig av hvor hurtigt undervannshus produsentene er til å støtte de nye objektivene så kan disse to nye vidvinkelobjektivene raskt kunne bli den foretrukne optikken til undervannsbruk i  Micro43-systemet.

Skal du fotografere mye stillbilder er nok en fisheye å foretrekke, men skal du filme mye video vil nok som regel et rektilineær objektivt gi en mer nøytral effekt. Filmer man video med en fisheye optikk så vil man fort kunne å en sånn GoPro effekt.

Nauticam sin domeport til Panasonic sin 8 mm fisheye..

Naticam sin domeport til Panasonic 7-14 mm.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar