søndag 15. februar 2015

NAUTICAM VAKUUM SYSTEM

Endelig slutt på å tenke på lekkasjer i uv-huset?


Det sies at det bare er to typer undervannsfotografer; de som har hatt en lekkasje i undervannshuset sitt og de som kommer til å få det. O-ringene er uv-husets svakeste punkter og før eller siden blir de utslitt. Selvsagt sender du inn uv-huset ditt på produsentes anbefalte intervall for å få byttet alle o-ringene med jevne mellomrom... Men selv om du skulle gjøre det er som regel o-ringen rundt bakstykket og på dome-porten som er huset svakeste punkt. Litt støv og/eller hår vil kunne gi deg en lekkasje. Tradisjonelt har uv-husene  vært utstyrt med et akustiks signal som trigges av en fuktighetssensor plassert i bunn av UV-huset. Men har du først begynt å få vann inn så kan skaden allerede være skjedd. Er du heldig rekker du å ta deg til overflaten og redde kameraet på innsiden før lekkasjen utvikler seg til en katastrofal oversvømmelse.

Selv hadde jeg en mindre vannlekkasje ganske tidlig etter at jeg hadde fått meg et systemkamera under vann, trolig var det o-ringen rundt porten som var litt forurenset. Heldigvis kom det bare en spiseskje eller så med vann inn. Både fotoapparatet og objektivet var sprutsikkert. Så jeg slapp unna med skrekken.

En fuktighetsindikator gir det mao ikke noen fullgod indikasjon på at UV-huset er tett, så i løpet av de siste par årene har det kommet en annen løsning på markedet. Ved hejlp av en vebtil og en pumpe kan du suge ut luften på innsiden av huset. En elektronikk med vakuum-sensor følger med på at vakuumet ikke kollapser. Så lenge undertrykket er på plass er du garantert at UV-huset er vanntett.

Nauticam har valgt å gjøre vakuum-elektronikken til en standard i sine undervannshus for systemkameraer o.l. Dessverre er mitt Nauticam-hus produsert før denne nye finessen kom i bruk, så mitt UV-hus har bare den tradisjonelle fuktighetsindikatoren. Men det finnes en løsning og det er å bytte ut lekkasjesjekk-elektronikken. I tillegg må du kjøpe deg en ventil og pumpe. Fra Nauticam får du ventiler til både M14 og M16 tilkoblinger. Dersom du feks er avhengig av å bruke en ekstern monitor og av en grunn ikke vil installere en vakuum-ventil, finnes det ventilløsninger med en offsett-funksjon slik at kabelgjennomføringen fortsatt kan brukes. Du får også ventiler som kan aktiveres med trykket fra BCD-slangen din.

Nauticam vakuum-ventiler med og uten kabelgjennomføring.

Nauticam vakuum-ventil og nytt elektronikksett.

Nauticam sin nye elektronikk med vakuumsjekk

Vakuumpumpe og vakuumventil.
.
Den originale lekkasjesjekkelektronikken.

Slik ble det inne i uv-huset når alt ble montert. Det meste sitter festet med dobbeltsidig tape.

Man skruar av beskyttelsen over ventilen og pumper til indikatoren på baksiden begynner å lyse grønt.

Det låser grønt i indikatoren når korrekt undertrykk er oppnåd. Dersom undertrykket blir svakere vil indikatoren begynne å lyse gult. Dersom vakummet forsvinner helt vil lampen begynne å lyse rødt.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar