søndag 25. desember 2016

Julen 2016

Fra Nissen til meg!

Apeks stageventilsett

I takt med økende behov har jeg utvidet ventilsamlingen min med ennå et av mitt foretrukne stageventilsett nemlig Apeks AP0335F-1/DS4 fra Apeks Diving. Eller XTX Tungsten med DS4 førstetrinn som det heter. På tungsten-ventiler er den tradisjonelle krom-finishen byttet ut med en PVD finish bestående av titan, zirkon og krom som blir tilført metalldelene i et vakumkammer. PVD-overflaten er hardere og mer slitesterk enn en tradisjonell elektroplettering med krom. I motsetning til kromens blanke overflate gir PVD-behandling en matt gråsvart overflate. Egentlig ser det ganske tøft ut i selskap med "sølvplett"-søsknene!


De enkelte deler. I tillegg til ventilsett må man handle ny slange på 1 meter slengde, manometer, manometersvivel og manometerslange separat.

I ventilesken er første og andre trinn montert sammen med en tradisjonell 60 cm lang slange.

Orginalslangelengde vs 1 meter stageventilslangelengde.

Manometer, svivel og 15 cm manometerslange.

Montering og demontering av slanger


Først må man demontere den medfølgende slangen.
Siden vi skal flytte slangen til en lavtrykksport på andre siden må vi demontere en blindplugg og flytte denne til den andre hullet vi fikk når slangen ble demontert.


Deretter er det innfesting av den en meter lange slangen.

I tillegg må man fjerne blindpluggen på HP-uttaket og montere manometerslangen.

Vi demonterer orginalslangen også på andretrinnet og fester den nye en meters slangen istedenfor.


Manometer

En svivel med to o-ringer brukes til å gjøre koblingen mellom manometer og høyttrykksslangen gasstett. Det er en fordel å smøre inn o-ringene med oksygenkompatibelt fett. I dette tilfelle brukes Christo Lube.

Svivelen plassert i manometeret.

Manometerslangen er på plass og strammet lett med en fastnøkkel.

Ferdig

Det er ganske tilfredsstillende å montere sammen slik selv frenfor å få en ferdig løsning fra utstyrsbutikken. Det er jo så enkelt. Etter montering tar man en rask sjekk for å se at alt av slanger og koblingspunkter er tette. Vil man være skikkelig nøye kan man senke hele greien ned i vann og dobbelsjekke etter luftbobbler.

Det nye stageventilsettet montert på en S40 aluminiumsflaske som brukes til dekomprimering på oksygen.

Nærbilde av XTX Tungsten andretrinn og DS4 Tungsten førstetrinn.

Apeks ventiler leveres nå med to forskjellige eksosdeksler. Det ene er fysisk mye større, men er bedre til å lede bobblene bort fra ansiktet. Hva man foretrekker å bruke på en stageventil blir en smakssak.

EspenB 25.12.2016

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar