søndag 4. desember 2016

Produkttest Apeks Lip Shield

Leppevarmer for kaldtvannsdykking

Vinterdykkingen er i skrivende stund et kjipt faktum over hele Norge. For de som ikke parkerer utstyret på et dertil egnet lager for å vente på trekkfuglenes retur før det skal fuktes igjen gjelder det å ta i bruk så mange overlevelsesknep som mulig. Tørrdrakt, tørrhansker og en varm hette sørger for å holde mesteparten av kroppen beskyttet for et brukbart dykk, men det er et område av kroppen som fremdeles er eksponert direkte mot elementene: leppene. Mens man biter seg fast i ventilen for å få den livsviktige pustegassen tilført lungene er leppene som omslutter regulatormunnstykket direkte eksponert til de iskalde vannet.

Fra Aqualung-gruppen kommer et kanskje ikke så kjent tilbehør som skal bidra til å bøte på akkurat det problemet. Produktet finnes i både Aqualung og Apeks innpakning, men er altså akkurat det samme. Vi snakker om et "Cold water Lip Shield" som festes direkte over det vanlige Comfo-bite munnstykket til Aqualung og Apeks. Som vi ser på bildet er det en ganske liten sak i sort silikon.


Aqualung / Apeks Cold water Lip Shield
Det er egentlig ikke så mye å si om selve produktet, man ser derimot kjapt poenget når det er montert på bitemunnstykket slik som på det neste bildet. Man trer ganske enkelt "lip shield" greia inn på bitemunnstykket og det var det,

"Lip Shield" montert på en Apeks ventil.
Hele idéen er at "lip shieldet" legger seg på utsiden av leppene som omslutter bitemunnstykket og dermed beskytter leppene mot å komme i drekte kontakt med det kalde vannet.

Problem: Et tradisjonelt bitemunnstykke eksponerer leppene direkte mot kaldtvannet.

Med "lip shield" på plass er leppene bekyttet mot direkte kontakt med det kalde vannet.

Så til det store spørsmålet: Fungerer dette i praksis? Faktisk så synes jeg at det gir en bra effekt! Ikke koster det så mange kronene heller så der er definitivt verdt å prøve ut for ivrige vinterdykkere.

Hva med ulemper? Siden monteringen er så enkelt er det ikke overraskende lett å miste "lip shield" også. De to første jeg kjøpte for noen år siden forvant ganske kjapt. Hvis du tar av deg utstyret i vannet på et vinterdykk og derette skal dra riggen ombord i båten er det en typisk situasjon der "lip shield" vil kunne blitt revet løs fra regulatoren. Derfor bør man ta sine forhåndsregler og passe ekstra godt på i en slik situasjon.

Apeks dele nr: AP1434/L/K

Pris: Ca 60 kroner for to stk.

Utlån: Privatkjøp.EB 04.12.2016


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar