torsdag 29. januar 2015

BOOT 2015 - Dykkecomputere

Et stadig større utvalg med fargeskjerm

Med unntak av elever på et GUE-kurs bruker de fleste dykkere en eller annen form for dykkecomputer til å regne ut ikke-deco grenser og decompresjonsstopp under selve dykket. Nå kan du selvsagt dykke uten computer. En forenklet Minimum Deco Table for EAN32 gjør det enklere å få en systematisk oversikt enn det man måtte få av å se på feks PADI sin RDP (Recreational Dive Planner) som mange brukte på sitt grunnkurs. I  Minimum Deco Table for EAN32 ser man feks at et dykk med EAN32 til 30 meter gir det en omtrentlig dykketid på 30 minutter. I tillegg finnes det huskeregler for bruk av gjennomsnittsdybder o.l. som enkelte organisasjoner lærer bort.

Driver du med dypere dykking kan man enten estimere dybde og tid på forhånd og kalkulere ut oppstigningen med et deco-program til PC eller nettbrett/smarttelefoner. Deco-profilen kan man så skrive opp i sine wetnotes eller printe ut og laminere for å ta med seg ned i dypet. Normalt har man med seg backup-tabeller dersom tid og dybde skulle avvike fra planen. En mer softisikert fremgangsmåte læres bort på DIR-kurs av GUE og UTD. På hjemmesiden til http://www.frogkick.dk/ kan man få oversikten over RATIO DECO 45 M 1:1 og RATIO DECO 66 M 1:2. Her får man forenklede tabeller og regler for å regne ut deco tider der og da. Husk at disse tabellene ikke erstatter opplæring gitt på et dykkerkurs.

På 1990- og 2000-tallet ble bruk av dykkecomputer bannlyst av både George Irvine i heftige diskusjoner på nettforumer og i Jarrod Jablonskis bok "Doing it Right: The Fundamentals of Better Diving". Og selv om organisasjonen fremdeles baserer seg på opplæring i minimum deco og ratio deco tabeller, så er nok virkeligheten at en stor del av elevene også her bruker en eller annen computer i tillegg etter at kurset er over. Mye av fordommene fra den gang dreier seg om computere som var både dyre og dårlige. Mye av utforskningsdykkingen som utviklet seg i disse miljøene - der man er flere km inne i grotter som kan være  opptil100 meter dype - er dessuten mer preget av å være metningsdykking enn hobbydykking. At deco-algoritmn ikke er egnet for et 24 timers dykk med tisseventil, voksenpampers og Imodium betyr ikke at den er ubrukelig på et 2 timers kosedykk i fjæra.

De siste 10 årene har vi dessuten sett en revolusjon i dykkecomputere der algoritmene er blitt bedre og finesser som fargeskjerm og ditalt kompass kan fåes til en pris som ikke er særlige større enn en god varmedress.

På midten av 2000-tallet kjøpte jeg en pent brukt VR3 med fargeskjerm (som var en skikkelig bling finesse på den tiden). Med årene opplevde jeg at VR3en ble gammeldags både med tanke på algoritmen (deco-tidene var som regel vesentlig lengre enn det dykkerkammeratene fikk på sine nye computere) og finesser (deriblandt et veldig høyt strømforbruk i standby). Jeg opplevde også at aluminiumshuset var utsatt for tæring i saltvann og tilslutt fikk jeg lekkasje mellom glass og o-ring. Dette har jeg også opplevd med en dykkerlykt i aliminium og mye tyder på at et produkt i en plasttype som Delrin er langt mer holdbart i et marint miljø.


 I 2014 byttet jeg ut VR3en med en XDeep BLACK som fikk mye oppmerksomhet for finesser som: gunstig pris, digitalt kompass, OLED-fargeskjerm og en fornuftig decompressjonsalgoritme (Buhlmann ZHL-16c + GF).

Min første dykkercomputer med fargeskjerm var en VR3 fra DeltaP/VR Technology. Den ble byttet ut med en XDeep BLACK i 2014.
På grunn av en meget lav produskjon så var det til tider en ekstrem lang leveringstid på XDeep Black, jeg kjenner folk som måtte vente nesten et år! Heldigvis fikk jeg tak i en BLACK på forholdsvis kort tid fra en dykkebutikk i Nederland som tydeligvis hadde en høyere prioritet på leveringen enn den norske importøren. Så langt jeg er godt fornøyd med kjøpet, men på BOOT 2015 fikk vi se en rekke andre fristende dykkercomputere.

XDeep Black

BLACK dykkercomputer fra det polske firmaet XDeep.
XDeep var selvsagt til stede på BOOT men det var ikke spesielt nytt med den. Den tyske distributøren kunne fortelle at produksjonen ligger på 30-40-50 enheter i uken og da sier det seg selv at ventetiden blir enorm for et produkt som er etterspurt over hele verden. Stadige lovnader om økt produksjon har ikke vist seg å holde. Dette skal blandt annet skyldes leverandørproblemer. Ifølge rykter skal det komme en v2,0 av elektronikken som skal kunne produseres i langt større antall og man vil fra hlsten av re-lansere produktet i EANx og trimix utgaver. BLACK BT med ren bunntidsmålerfunksjon vil utgå fra sortimentet.

Seabear Diving Technology

BTS Europa AG er blitt distributør av et nok et nytt computermerke fra sveits. Fra før har vi UWATECH og det noe kortsiktige bekjentskapet UEMIS (Underwater Equipment Made In Switzerland). Seabear har flere forskjellige varianter av sin dykkecomputer inkludert en smartklokke. Sistnevnte har fremdeles en såpass høy vekt at jeg tviler på et den er egnet til daglig bruk. Jeg er ikke noen klokkebruker så det er mulig jeg undervurderer blingfaktoren. Den tekniske dykkecomputeren T1 navigeres med et roterende hjul som man trykker inn for å foreta et valg. Det fungerte utmerket over vann, men blir kanskje litt mer knotete å gjøre i kaldt vann med tykke våthansker eller tørrhansker. Begge computerene har OLED skjerm, digitalt kompass, bruker Buehlmann ZH-L16 algoritme med gradient faktorer (GF) og har NFC-teknologi for enkel tilkobling til en smarttelefon eller nettbrett. her kan du med andre ord dele dykkeprofilen dine på sosiale medier med en gang du kommer til overflaten. Med BTS-EU som distributør kan dette bli en stor suksess hvis Seabear kan produsere computerene i et stort nok antall.

Seabear T1 teknisk dykkecomputer og H3 smartklokke.

Seabear T1 teknisk dykkecomputer med OLED skjerm og navigasjonshjul.

Divesoft

Den tsjekkiske utstyrsprodusenten Divesoft er nok mest kjent for sine analysatorer for heliumgass (trimix), men nå har de også kommet med sin egen dykkercomputer med navnet FREEDOM. Denne compteren er utstyrt med en TFT fargeskjerm og fåes i forskjellige prisnivåer med basic nitrox, advanced nitrox, trimix og en egen variant for bruk sammen med lukkede rebreathere. Huset er laget i aluminium og er utstyrt med en USB-tilkobling for dataoverføring. Computeren kjører ZHL16-algoritmen til Buehlmann. Betjeningen skjer med to knapper som er på samme side av huset. Det ser unektelig litt merkelig ut.

Divesoft Freedom dykkecomputer.

Divesystem

Fra den italienske produsenten Divesystem kommer verdens første dykkecomputer med innebygget GPS. Det er som kjenet dårlig med GPS mottak under vann, men svømmer du deg på bærtur og havner på et ukjent skjær så kan kanskje Divesystem sin iX3M hjelpe deg å finne veien hjem. Computeren kommer i tre utgaver som kalles Deep, Tech og Reb. Divesystem reklamere også med at de har verdens største TFT fargeskjerm (2,8 tommer) og valgfri algoritme mellom Buhlmann ZHL-16B og VPM-B. En rekke applikasjoner skal kunne gi deg barometer, altimeter, luxmeter, værmelding (!), termometer, etc. Det enste som mangler på den lange listen over finesser er manometer. ;-) Såvidt jeg vet er denne computeren fremdeles ikke kommet i salgt etter at den først ble vist frem på DEMA høsten 2014.

Divesystem iX3M Tech dykkecomputer. Foto fra Kim Wøien.

Suunto

De finske produktutviklerne i Suunto har endelig klart å komme opp med en dykkecomputer som ikke er utformet som en klokke. Suunto EON Steel har et hus i kompositt og børstet stål og er utstyrt med en moteriktig fargeskjerm. Algoritmen er som vanlig basert på Bruce Wienkes RGBM-bobblemodell. Computeren er firmwareoppgraderbar og sjekker om det er en ny oppdatering tilgjengelig hver gang du kobler den til PCen for å laste inn dykkeprofilene dine til Suunto sin dive manager. Bruker du en trådløs Tank POD kan du få flasketrykket ditt opp på skjermen. Dette er en finesse Suunto har hatt lenge på sine dykkecmputere, men det er vel i stor grad en gimmick som ikke trengs en seriøs computer til teknisk dykking.

Suunto EON Steel

 Heinrichs Weikamp

Den tyske produsenten Heinrichs weikamp (etter eierne Matthias Heinrichs og Christian Weikamp) var på plass med sine OSTC dykkercomputere (OSTC - Open Source Tauchen Computer). De tre modellene OSTC Sport, OSTC 2 og OSTC 3 har alle IPS LCD monitor, oppgraderbar open source software, drives av et enkelt AA-batteri og har bungee-feste.

Heinrichs Weikamp har tre dykkecomputere med open source firmware: OSTC Sport, OSTC 2 og OSTC 3.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar