tirsdag 14. februar 2017

Boot 2017 - Lykter og lamper

Et lys i mørket

Det finnes nærmest dusinvis med lykteprodusenter. Noen er mer kjente enn andre. Vi har jo de klassike tyske produsentene som Kowalski og TillyTec som fiorsøker å holde koken i LED-verdenen. Polske produsenter er store også her, mens Italia fortsetter trenden med mer særpregede løsninger. Jeg tar en kjapp gjennomgang av lyktetilbudet i denne bloggposten fra Boot 2017. Jeg minner også om følgende lykteprodusenter som har fått en egen bloggpost:

Ammonite System (link til egen bloggpost for lykteprodusenten Ammonite)

Seaya (link til egen bloggpost for lykteprodusenten Seaya)

Thor Offshore Engineering (link til egen bloggpost for lykteprodusenten Thor Engineerin)


Det meste av dykkerutstyr er samlet i Hall 3 på Messe Düsseldorf sitt gigantiske område.

Scaleo infinity

Scaleo-lampen er et produkt fra det tyske firmaet RP Engineering og virket nærmest som et selskap startet opp av en gjeng ingeniørstudenter. Scaleo infinity er i utgangspunktet en kabelllykt men seve batteribeholderene er levert i sammarbeid med et annet tysk selskap (Uwavis). Det kompakte Scaleo Infinity-lyktehodet tilbyr to modi: spot med 7 grader spredning og 1540 lumen, og wide med 120 graders spredning og hele 6900 lumen. Lyssstyrken kan dimmes kontinuerlig og frontglasset har en lett kurvatur i kanten for å gi den gode spredningen på vidvinkelbelysningen. Goodman-håntaket er i likhet med resten av lyktehodet laget i aluminium. På Boot-messen viste man også frem en lyktevariant med integrert batteri og Stefan Reiser fra Scaleo kunne fortelle at denne varianten kommer for salg litt seinere i 2017.

En verdensnyhet på Boot 2017. Scaleo dykkerlykt.

Stefan Reiser fra RP Engineering / Scaleo.

Scaleo lyktehode.

Lysdiodene for vidvinkelmodusen sitter i en ring rundt kanten, mens en kraftig diode med relektor sitter i midten for spotbelysning.

En variant med integrert batteri ble nærmest laget som en intern greie, men også denne varianten skal nå komme i salg.

Lykten kan leveres med batteribeholdere i forskjellige effektstyrker.

Foc-Tec

Jeg er usikker på hvor fornuftig dette firma-navnet er sett i relasjon til den engelskspråkelige verdenen. Her finnes det utvilsomt mulighete for mange morsomheter. En av lampene heter jo faktisk "Big Foc". Men nok om det. Foc-Tec oppgir å ha sine røtter i "MPL og TT lyktene" som tidligere ble solgt under navnet TillyTec. Nå eksisterer TillyTec fremdeles som et firma med egen utstilling på Boot, men her har det tydeligvis vært litt kraftige omveltinger i eierskap og rettigheter. Dagens Tilly-Tec selger ikke lenger "MPL og TT" systemet, men et annet type lyktesystem. Uansett her er det snakk om tysk kvalitet med lange røtter.

Foc-tec vidererfører de tradisjonelle modulære systemene og lyktehoder og batteribeholdere fra ulike generasjoner kan fritt mikses med hverandre slik at man alltid har muligheten til å oppgradere en lykteløsning. Batteribeholderne benytter standard 18650 battericeller, men disse er ikke monteret fast i en pakke, men i separate batteriholdere. Dermed kan man enkelt bytte ut slitte eller defekte celler.

Foc-tek lyktene benytter videre en spesiell "nanokinetic" bryter som også kan brukes til å dimme lyset. Et utall forskjellige lyktehoder, kabeløsninger og batteribeholdere gjør at Foc-Tec med rette kan kalles et modulært lyktesystem.

Foc-Tec på Boot 2017.
Dirty Sword. Fat Shark. Big Betty.


iWaveOcean

Italienerne lager også mye dykkerutstyr. Også lykter. Fra iWave Design kommer noe som både i navn og utseende kunne vært med i en X-men film. Toppmodellen heter Cærberus og er et treøyd monster av en kabellykt som trolig vil skremme både buddy og alt marint liv på flukt. Eller noe sånt.

iWaveOcean.

Cærberus. LYktehodet finnes forøvrig i ymse varianter med forskjellige øyne.

Cærberus med batteribeholder.

Det ble mye lys!

Italienerne elsker å bruke RCA-kontakter på strømkabelen!

Scurion

Scurion er en sveitsisk lykteprodusent som har fire forskjellige modeller i sin produktportefølje. Scurion har holdt på å lage dykkerlykter i ti år allerede og blir jo nærmest en veteran på et skiftende marked. Det kan se ut som om de spesielt utformede lyktene til Scurion primært er laget for grottebruk, enten det er snakk om tørrgrotting eller våtgrotting. Lampene stråler ut både en spot og en vidvinkelstråle og man kan fritt blande ønsket nivå på hver av de to komponentene.


En lykt primært laget til grottedykking og tørrgrotting..




QR-kode til dataark.


Anchor Dive Lights

Fra Donegal i Irland kommer Anchor Dive Lights. Anchor produserer både håndholdte lykter, kabellykter og videolamper.

Anchor Dive Lights fra Irland.

Declan Burke fra Anchor Dive Lights,







Tilly Tec

Tilly Tec har fått navn etter grunnlegeren Thomas Tilly. Tydeligvis har den opprinnelige serien med TillyTec-lamper endt opp som Foc-Tec, mens Mr Tilly har laget en ny type lykt under sitt klassiske navn.

Messens eldste deltaker ifølge en spøkefull kommentar fra personen selv.

Kowalski

En gang var en Hartenberger eller en Kowalski kongen av lys under vann. Mye har endret seg siden 1990-tallet! Kowalski ser ut til å fokusere mye på profejsonelle utgaver til millitære og yrkesbruk nå for tiden.






Underwater Kinetics

Dette er en av de klassiske produsentene av vanntette lamper som i Norge ble distribuert av Dykkersport frem til konkursen. Mange har nok derfor opplevd å investere i en Underwater Kinetics som sin første dykkerlykt. UK har også et utvalgt dykkerkniver.

Den klassiske UK form faktoren lever i beste velgående.

UK SL4 eLED.

UK Aqualite videolampe.

Finnsub

Finnsub er en tsjekkisk produsent av dykkerlamper og BCD-systemer under navnet FLY. På BCD-siden er de nå ute med en rekke nye sidemountprodukter. Lyktekolleksjonenbestår av både kabellykter og alt-i-et løsninger med integrert batteri. Tre forskjellige lyktehoder kan  brukes både med batteribeholder eller integrert batteri, mens den kraftigste lykten med hele 3600 lumen kun fåes med separat batteribeholder. I tillegg til tradisjonell kabel kan lyktene også leveres med E/O våtkontakter. Det finnes også en variant for side mount.

Finn Sub fra Tsjekkia.

Lykter med integrert batteri og soft-håndtak.

De samme lyktehodene kan leveres som kabellykt eller med integrert batteri.








Orca Light

Den britiske lykteprodusenten Orca Light lager forskjellige typer værstinglamper til undervannsbruk. Orca leverer blandt annet nødbelysning til norske fregatter. Med opp til 30 000 lumen i en lampe er Orca Light også kjent fra ymse tv-produksjoner.

Orca Light.


Orca Light Sea Wolf kan brukes med ulike typer linser avhengig av hvilken spredningsvinkel man ønsker.

Orca Lights videobelysning har blitt brukt på BBC-produksjoner.

Green Force

Undervannshusprodusenten Hugyfot og lykteprodusenten Green Force har samme adresse i den belgiske byen  Erembodegem så keg går ut ifra at det er samme firma med to ulike merker. De deler også stand på båtmessen hvert eneste år.

Green Force produserer modulære kabellykter og kompakte dykkerlykter til undervannsbruk.

Green Force kommer fra same selskap som lager Hugyfot.




Light and Motion Sola Produkter

Det amerikanske selskapet Light and Motion har en stor produktserie med håndholdte Sola dykkerlykter med LED-belysning og "soft"-håndtak for håndfri bruk.



EB 14.02.2017

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar