torsdag 1. juni 2017

Dykkebutikk har blitt kjøpt opp i det skjulte

Fra FUE til SAR!

FUE.no sine tidligere lokaler i Østensjøveien.

Jeg følger fritidsdykkerbransjen i Norge tett, herunder også regnskapstall og eierstrukturer som gjøres tilgjengelig på feks nettsider som Proff.no og Brønnøysund Registeret. Tidvis har det vært store omveltninger med nedleggelser og konkurser i bransje der økonomien i stor grad er avhengig av konjukturene i landet. I de senere årene har det faktisk gått treigere i sportsdykkerbransjen grunnet feks oljebremsen. Og det er ingen ting som tyder på at sportsdykking er inne i en oppgansgperiode når det gjelder populæritet i den yngre generasjonen. Vi som nærmest har en livsstil sentrert rundt dykkehobbyen bør huske på at dykking er sære greier og en liten del av fritidsinteressen til den generelle befolkningen! Jeg tror faktisk at det er flere folk som opplever dykking med leid utstyr utelukkende i tropiske farvann i løpet av året enn det er folk som er regelmessige dykkere med tørrdrakt i en kald og mørk norsk fjord! Men nok om det.

Utstyrsbutikken Fjords Uunderwater Explorers har siden den startet opp på begynnelsen av 2000-tallet blitt både et mekka for DIR/GUE-miljøet og andre som har vært interessert i kvalitetsutstyr. Store mengder langslanger, vinger og bakplater har funnet veien til kunder som på en eller anne måte har blitt forledet til å bytte ut jakkevest, gul octopus og snorkel. Samtidig er det jo sånn at markedet har vært en stor grad av utvikling. Andre butikker med et fokus på samme varegrupper har kommet til og man trenger ikke lenger kjøpe noe fra en fabrikk i Florida for å drive seriøs dykking. Og i et stagnerende marked vil man etterhvert komme til et metningspunkt for hvor mye utstyr man kan pushe på en smal målgruppe.

Jeg har tidligere intervjuet grunnlegger Fredrik Taule i denne artikkelen fra 2016. Da hadde FUE tiårsjubileum i Oslogryta. Som kjent startet FUE på gutterommet til Fredrik, men da det ble ekspendert til fysisk butikk i Bergen sentrum ble det behov for mer egenkapital. Denne ble hentet fra en svenske som drev dykkebutikken Oceanic Tech i Stockholm sentrum. Etter et oppkjøp ble både Oceanic Tech Sverige og FUE/Oceanic Tech i Norge en del av JVE Karlstad Konsernet der Bo Jonas Westerberg er majoritetseier. Som kjent solgte Frerdik Taule seg etterhvert ut av dykkebutikken han hadde startet. En kort periode var han også inne som ansatt i 2016.

JVE Karlstad eide FUE i Norge og flere dykkebutikker i Sverige.
Fra Proff.no. LINK: http://www.proff.no/roller/oceanic-tech-fue.no/oslo/sports-og-fritidsutstyr/Z0I3K89C/

Ny kvittering

Har du vært innom FUE på den nye adressen i Pilestredet i løpet av de siste par ukene har du kanskje observert at kassasystemet har blitt byttet ut. Den tradisjonelle A4-kvitteringen er byttet ut med kassebonger fra rull. Jeg fikk tips om dette fra en bekjent som hadde vært innom for å handle noe.

Kvitteringshode på nye kassabonger hos "FUE".
Umiddelbart så jeg at organisasjonsnummeret var byttet ut med 871 200 092.

På hjemmesiden til FUE.no oppgies derimot fremdeles det gamle nummeret 958 598 670.



Et søk på organisasjonsnummere 871 200 092 på Proff.no leder oss til en bedrift med navnet Hansen Protection AS. Og faktisk finner vi igjen det samme organisasjonsnummeret på hjemmesiden til Hansen Protection som vi nå finner på kassakvitteringene til FUE!

Nederst på siden til Hansen Protection AS finner vi org nr 871 000 092. Samme som på kassakvitteringen til "FUE".

Hva betyr så alt dette?

I all hemmelighet ser det ut til at dykkerutstyrsbutikken FUE er blitt en del av Hansen Protection AS. Et firma som blandt annet driver med overlevelsesdrakter, brannvernutstyr og liknende produkter.

Jeg kan ikke se at denne nyheten er publisert på hverken hjemmesiden til FUE eller andre steder.

Tilsynelatende forsøker man å holde salget skjult. Navnet på kvitteringen samsvarer ikke med juridisk navn.

Det er heller ikke akkurat etter boken å ha  feil organisasjonsnummer på nettbutikk og hjemmeside.

Det som er sikkert er at butikknavnet "FUE" eller "Oceanic Tech" nå ikke lengerer eksisterer som et juridisk navn, selv om det eksisterer på kassakvitteringene for å "lure" kundene.

Hva vil dette ha å si for driften videre?

Blir det salg av røykdykkerutstyr, brannslokkere og overlevelsesdrakter i lokalet til Hansen Protection i Pilestredet?

Helikopterdrakt fra Hansen Protection.

Kommentar fra FUE/Hansen Protection:

Når Fue.no skiftet eiere i 2014 gjorde vi ikke noe stort ut av det. Business as usual. Det er det nå også. 
Vi er tidlig i denne fasen, men siden det er kommet noen spørsmål informerer vi nå om dette.
Fue.no innledet et samarbeide med Hansen Protection rundt en levering tidligere i år. Samarbeidet var meget positivt og etterhvert så begge parter fordelene man kunne ha av hverandre. Vi på Fue.no ønsker å satse mer, tilby mer og utvikle oss videre. Men med en liten økonomi setter det noen begrensninger. Hansen Protection ønsker kompetanse for å tilby mer til dykkemarkedet. De er på utkikk etter nye satsningsområder og vil ekspandere. Vi har kunnskap de mangler. Sammen drar vi positiv nytte av hverandre gjennom vårt samarbeid fremover.
For deg som kunde hos oss vil du ikke merke forskjell. Vi driver fremdeles på samme måte, med samme produkter (noen nyheter blir det selvsagt, som Focus 2.0 og ONE 2.0 som kommer snart) og samme mannskap. Det eneste er at vi nå for første gang i Norsk dykkebutikkhistorie har en virkelig seriøs og stor aktør i ryggen. Om våre hensikter faller på plass etterhvert vil det gjøre at vi tør å satse mer på å utvikle Norsk dykking. Slik jeg ser det er dette det rette valget konseptet Fue.no, miljøet rundt og det er positivt for dykkenorge at vi får økt satsning på dykking med en stor aktør på banen!

Kommentar

Legg merke til setningen "Fue.no innledet et samarbeide med Hansen Protection rundt en levering tidligere i år." Tydeligvis hadde FUE allerede inngått en kontrakt om å levere rednings- eller brannvernutstyr i forkant av denne kontakten med Hansen Protection AS. Jeg kan aldri tenke meg at det var snakk om levering av sportsdykkerutstyr. Isåfall hadde man ikke trengt Hansen Protection...

La oss forøvrig spole tilbake til 2009 da FUE.no ble tatt med som gassellebedrift i Dagens Næringsliv:


"For 2009 Fue.no AS (formerly Oceanic Tech AS) was recognized as a "Gaselle-bedrift" (http://www.dn.no/gasellene/) by the leading financial newspaper Dagens Næringsliv"

I 2017 derimot trenger man "en virkelig seriøs og stor aktør i ryggen".

Mens vi venter på publiseringen av regnskapstallene for 2016 kan vi bare spekulere om økonomien kan være en av årsaken til JVE Karlstad AB og ansatte nå ønsket å selge seg helt ut av FUE. Og hvis det er slik at FUE satt inne med en millonkontrakt på levering av rednings- eller brannvernutstyr (slike kontrakter går ofte over flere år) kan det forklare at Hansen Protection AS var interessert i å kjøpe en bedrift som var stagnert innenfor sitt kjerneområde.

Norra Strandgaten 7

Umiddelbart virket det merksnodig at FUE plutselig skulle sitte på en millionkontrakt på levering av brannvernutstyr. Når man derimot går moderbolaget i Sverige etter i sømmene får man plutselig orden i kaoset.


JVE Karlstad er eier av fire selskaper.
Hovedselskapet JVE Karlstad AB, Dykmagasinet og ORS i Sverige AB befinner seg alle på den samme adressen i Norra Strandgatan 7 i Karlstad.


Selskaper som befinner seg i Karlstad.

Med en rød ring rundt alle selskapene som befinner seg i Norra Strandgatan 7 i Karlstad ser vi at de egentlig dreier seg om tre lokaliteter: Karlstad, Oslo og Stockholm.

ORS i Sverige AB på samme adresse om Dykmagasinet ser ut til å være et firma som driver innefor brannvern/redningsutstyr. Trolig er dette årsaken til at tidligere "FUE" plutselig satt på en millionkontrakt på salg av brannvernutstyr i Norge. Det var egentlig ORS som stod bak eller hjalp til med å hale iland salget.

Jeg har blitt tipset om at Hansen Protection AS sitt oppkjøp ikke bare gjelder FUE i Norge, men samtlige fire firmaer under JVE Karlstad AB paraplyen. Dermed gir det hele fullstendig mening. Hansen Protection AS snappet opp ikke bare en stor leveringskontrakt i Norge, men fikk i tillegg et fotfeste på det Svenske markedet. Dykkebutikkene fulgte trolig nærmest med på kjøpet som et biprodukt.


DiveLife Sweden AB

Bo Jonas Westerberg i JVE Karlstad AB opprettet et nytt selskap den 13 februar 2017: Dive Life Sweden AB. Det er oppgitt i kategorien 10-19 ansatte, mens ingen av de tidligere underselskapene i JVE Karlstad AB er oppgitt med mer enn 2-3 ansatte.




Går vi videre inn på Proff i Sverige får vi opp inntjeningsdetaljer for de svenske firmaene. Både Dykmagasine og OceanicTech AB er oppført med svag vinstmargin og svag kassalikviditet.

Kilde: http://www.proff.se/befattningar/jonas-westerberg/-/10565502/


Dårlige marginer hos Oceanic Tech AB og Dykmagasine AB i Sverige.

Internfakturering

Fra den tiden da Dykkersports engrosavdeling importerte Suunto dykkecomputere til Norge fikk jeg høre at FUE / Oceanic Tech AS i Norge handlet inn disse fra sin svenske søsterbutikk Oceanic Tech AB i Stockholm. (Dykkersport gikk konkurs i starten av 2013, siden sikret Safenor AS i Horten importen av Suunto til Norge.)

Det har med andre ord alltid vært en grad av internfakturering mellom selskapene både innen Oceanic Tech AB/AS-sfæren og sikkert videre i JVE Karlstad AB konsernet fra 2014. Slik internfakturering kan øke omsetningstallene på kunstig måte da varene som regel selges mellom avdelingene til sterkt rabattert internpris. Slik omsetning bidrar mao ikke særlig til dekningsbidraget. Med dårlig kassalikviditet hos de svenske sjappene er det ikke umulig at vareflyten også har gått andre veien i perioder. I regnskapene for 2015 er det kun FUE.no som kommer ut med en tilfredsstillende økonomi. Tallene for 2016 er ikke tilgjengelig ennå og skal bli spennende å se på om noen uker når årsregnskapet er sendt inn til Brønnøysundregisteret.


Det Store Brannløftet




Artikkelen blir oppdatert når jeg vet mer om saken.



EB 01.06.2017 / 02.06.2017 / 04.06.2017



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar