onsdag 7. desember 2016

Test av Scubapro Nova 720

Best i test!



Scubapro Nova 720 er en oppgradert utgave av Nova 700 som jeg tidligere har testet her på Scubatronix. Selve betegnelsen skal som før angi lumen styken du får fra LED-emitteren. Umiddelbart virker en forskjell på 700 vs 720 lumen marginal, men her kan jeg love en skikkelig overraskelse.

Scubapro sine tre siste stavlykter: Nova 230, Nova 700 og Nova 720.

Utseendemessig ser Nova 720 tilnærmet identisk ut med sin eldre bror, men tar man å legger lykten ved siden av hverandre kommer et par forskjeller allikevel frem. Nova 720 er omtrent en halv cm lengere og den lengdeforskjellen er forårsaket av selve lyktehodet. På baksiden finner vi som før en overtrykksventil og et festepunkt for boltsnap eller håndledsreim (medfølger). Det er en marginal designforskjell også her da overtrykksventilen nå stikker like langt ut som festepunktet.




Lykten fremstår ellers i en gråmetalisk glatteloksert overflate. Lyktehodet er beskyttet mot støt av en gummikappe rundt lyktehodet og det er også en tilsvarende gummidetalj bakerst på lykten. Scubapro oppgir at lykten bruker siste generasjon med CREE XP-L LED med en fargetemperatur på 5500 grader Kelvin og 720 lumen lysstyrke som tidligere nevnt. Antall lux oppgies til maks 13800 ved en avstand på en meter (lux = lumen / areal av spot).

CREE XP-L LED.

Gjengene mellom batteribeholder med 3 C-celler og lyktehode glir silkemykt når man skrur på lyktehodet. Tettingen mellom de to delene består av to o-ringer som man bør smøre lett ved jevne mellomrom.

Som tidligere skrur man på lyktehodet for å tenne lykten. Men her har Scubapro funnet på en ny patent slik at du faktisk kan regulere lysstyrken i to nivåer. Første gang du tenner lykten lyser den bare 50 prosent. Hvis du slukker og tenner lykten på nytt lyser den 100 prosent. Neste gang 50 prosent, så 100 prosent igjen, etc. Det funger jo greit i praksis, med mindre du ønsker å få fullt lysutbytte med en gang selvfølgelig. Men muligheten til å dempe lysstyrken vil nok være et plus for de fleste.

Luxmåling.

Som tidligere anbefaler jeg bruk av oppladbare NiMH-batterier dersom du skal bruke Nova 720 som daglig dykkerlykt. Av økonomiske grunner er lykten kun testet med slike batterier. Umiddelbart etter at lykten var slått på og lysmåleren plassert på 1 meters avstand fikk jeg en ganske stor overraskelse. Lysmåleren spratt umiddelbart til over 20 000 lux og fortsatte med en belysning på dette nivået i rundt en time. Husk at Scupapro oppgir lampen til maks 13800 lux. Hva som forklarer denne forskjellen vet jeg ikke, men faktum er at lysutbyttet fra Nova 720 er bedre enn både lykter med en oppgitt styrke på 1000 lumen og 1500 lumen som jeg har testet tidligere! 

I 50 prosent modus starter lykten med å gi en belysningsgrad på rundt 8000 lux som faller ned mot 6500 lux etter fire timer. Etter fem timer gir lykten 4800 lux. Full styrke gir en grei belysning når man svømmer på normal avstand fra bunn og vrak, mens halv styrke helt klart har sin misjon når man skal studerer mindre ting på nært hold.

Utladingskurven på full effekt er pen og avrundet. Som i andre tilsvarende stavlyktmodeller er det ingen regulering av lysstyrken. Belysningseffekten vil dermed starte å synke så snart lykten er tent. Det tar rundt 105 minutter før antall lux er redusert til 70 prosent av opprinnelg effekt ved bruk av de oppladbare NiMH-batteriene på 4500 mAh.


Lux vs tid med 4500 mAh oppladbare NiMH-batterier.

Nova 720 har en noe varmere fargetone på lyset enn Nova 700 og de oppgitte tekniske dataene støtter opp om denne observasjonen (5500 grader Kelvin mot 6000 grader K). Mens Nova 700 hadde en klart definert senterspot er kanten på senterspoten på Nova 720 mer uklar med en fuzzy overgang mot den utvidede strålekransen.

Scubapro lager også en oppladbar utgave av denne lampen med betegnelsen 720R (rechargeable). Denne lampen bruker den samme LED-modulen, men drives av et oppladbart 18650 lithium-ion batteri. Denne varianten fremstår som mer stuttkjukk, men har omtrent samme hovedbrenntiden – litt avhengig av hva slags kapasitet det er på batteriet man bruker.


Konklusjon

I testen av Nova 700 omtalte jeg det som en stavlykt som muligens har den beste produkt-kvaliteten jeg har sett på denne typen stavlykter. Nova 720 beholder den superbe kvaliteten på den mekaniske utførelsen og gir i tillegg den beste lysstyrken jeg har sett i slik stavlykt med tre C-celler. I tillegg kommer dimmefunksjonen med 50 prosent lysstyrke. Løp og kjøp!



Ansmann energy 16 batterilader med seks stk 4500 mAh NiMH-batterier.


EB 07.12.2016

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar