mandag 29. februar 2016

Boot 2016 Dykkecomputere

Dykkecomputere


Xdeep / Genz

Jeg har vært bruker av BLACK siden sommern 2014 og likhet med mange andre har jeg hatt en del problemer. Høsten 2015 sviktet trykksensoren og etter en retur til fabrikken i Polen fikk jeg helt ny innmat i mitt gamle hus. Ikke lenger etterpå ble det brudd i ladeadapteren og jeg måtte kjøpe en ny USB-kabel av den nye typen som ikke bruker en overgang. Siden da har  computeren funket tilfredsstillende.

XDeep/Genz viste ikke frem noen computer på Boot 2016. Årsaken skal være at produskjonen av BLACK er innstilt på grunn av utgåtte deler. Desverre er det ingen informasjon om dette på nettsiden til GENZ, kun løse rykter på Genz Facebook-gruppe. Den tyske distributøren kunne fortelle at man ikke forventet noen videre leveranser før i 2017. Om vi snakker om en helt ny computer eller en modifisert utgave av den gamle Black med nye deler er ukjent. Den manglende informasjonen om produksjonsstansen på Genz siden hjemmeside virker lettere useriøst spør du meg.

Ny logo og ingen ny computer.

Seabear Diving Technology

En annen computer som manglet på Boot 2016 var Seabear. I slutten av oktober 2015 ble det kjent at Seabear var kjøpt opp av Johnson Outdoors som er holdingselskapet bak Scubapro. Det er i skrivende stund ukjent hva som skjer med Seabears H3 og T1 computere. Produksjonskapasiteten til Seabear var ifølge kilder for lav til en verdensomspennende lansering gjennom Scubapro sitt forhandlernettverk og det er trolig endringer på funksjonaliteten på gang.

På Seabear sin T1 taktiske utgave kan/kunne man koble denne opp mot utvalgte SUEX-scootere for å få opp brenntid, batterikapasitet og rekkevidde i displayet til computeren. Dette var tidligere beskrevet på hjemmesiden til Suex, men ser nå ut til å være fjernet.


Suunto

Den finske sportsklokkeprodusenten Suunto fikk pris for sin dykkecomputer EON Steel på det tyske dykkebladet Tauchen  sin årlige TAUCHEN AWARDS 2016.


Suunto

Suunto

Marc Schaumburg, Field Sales Manager SUUNTO, med TAUCHEN Award 2016 for EON Steel. Foto: ©SvS/TAUCHEN

Suunto EON Steel dykkecomputer med fargeskjerm

Ratio Computers

Ratio iX3M computeren så vi for første gang på Boot i 2015, men da het den Divesystems. Produsenten er fremdeles den samme, men navnet er byttet av distribusjonshensyn. Ser vi bort fra klokkevariantene, er toppmodellen iX3M en stor fargerik computerkoloss for teknisk dykking. 

Sjefdesigner Attilio Piacente kunne fortelle at brukergrensesnittet var laget i samarbeid med tekniske dykkere. De ønsket seg flere knapper for å unngå de korte/lange trykkene vi kjenner fra andre produkter. Mekaniske knapper har blitt valgt på grunn av lang levetid. Magnetknapper kan forstyrre kompasset, mens piezo-knapper kan miste følsomheten etter noen års bruk ble det sagt. Personlig fant jeg de mekaniske knappene noe harde å trykke inn. Computeren har ellers et utall finesser og dill som overgår det meste du har sett før. Både oksygen- og heliumanalysator kan fåes som tilleggsutstyr.

Ratio iX3M fåes i tre forskjellige utgaver som alle kan oppgraderes til nivåene over. De tre modellene er Deep, Tech+ og Rebreather. Dersom du skal oppgradere til rebreater-utgaven må computeren sendes til fabrikken for å få montert det nødvendige grensesnittet.





Sjefdesigner Attilio Piacente hos Ratio Computers.




Shearwater research

Canadiske Shearwater Research har nylig kommet ut med en ny computer som er 30% mindre i volum en den tradisjonelle Petrel2. Nykommeren heter Perdix og er har et sprøytestøpt hus kontra det maskinerte delrin huset på Petrel. I tillegg er skjermen noe mindre. Siden Shearwater sin computere bruker et standard AA-batteri som strømkilde er det greit å vite at Perdix også bruker 40% mindre strøm. Funksjonaliteten er nesten den samme, men Perdix har ikke tilbehørskontakt for tilkobling til en rebreather. Det er ganske enkelt ikke plass til det på den slankede modellen.


Mens Shearwater Petrel kan integreres med en rebreather kan nykommeren Perdix bare brukes som en egen enhet.

En fargeskjermm gjør dykkercomputeren lettlest.

Den tyske Shearwater importøren hadde et velfylt lager. Dessverre var prisen dyrere enn Norge, no som delvis skyldes den lave kronekursen for tiden.

30% mindre volum og mindre skjerm har ikke gjort Perdix billigere enn en Petrel2 SA...

Shearwater Petrel vs Perdix.

Shearwater Research Perdix vs Ratio Computers iX3M.

Liquivision

En annen canadisk produsent av dykkecomputere er Liquivision. På Boot 2016 viste de frem sin siste computer kalt Omnix A.I. (Air Integration). Den luftintegrerte senderen bruker et ultrasonisk signal med en rekkevidde på ca 10 meter. Computeren har et oppladbart batteri med endriftstid på ca 60 timer. Dykkerprofilen kan lastes ned ved hjelp av et trådløst blåtann grensesnitt.

Liquivision er ellers kjent for sitt "tap"-baserte menysystem og bruk av keramiske-trykksensorer. Selskapet ble grunnlagt i 2004 av fridykkeren Erich Fattah og var det første som kom på markedet med en computer utstyrt med en OLED-skjerm i 2005.

Liquivision Omnix-AI luftintegrert dykkecomputer.

Liquivision Omnix-AI

Et digitalt compass hører med i en moderne dykkecomputer.

Heinrichs Weikamp

Den tyske produsenten Heinrichs Weikamp ble grunnlagt i 2004 av Matthias Heinrichs og Christian Weikamp. På Boot 2016 viste de frem sin nye toppmodell med betegnelsen OSTC 4.

Skjermen setter en ny standard med sin høye oppløsning på 800 x 480 bildepunkter. Refleksjoner fra IPS-LCD skjermen er minimert ved at frontglasset er sammenlimt med skjermen med optisk lim. Heldigvis følger en ripebeskytter med som standard. Computeren benytter et oppladbart batteri som også er brukerutbyttbart. Driftstiden er 40 timer og batteriet har en standby tid på over to år. Batteriet kan lades internt ved hjelp av en medfølgende induksjonslader. En kraftig 32 bit dobbeltkjerneprosessor har nok kapasitet til å kjøre både Bühlmann ZH-L16+GF og VPM-B samtidig under dykket og la deg bytte mellom algoritmene til enhver tid.

En artig finresse er muligheten til å koble computeren trådløs sammen med utvalgte Bonex scootere ved hjelp av blåtann (Smart Ready). Dette gjør det mulig å få opp informasjon om scooterens driftstid og hastighet i computerens display. Computeren har selvsagt full trimix (5 gasser) og rebreather funksjonalitet over en optisk våtkontakt. Prisen på herligheten er oppgitt til 1200 euro.


Heinrichs Weikamp OSTC 4 er en avansert dykkercomputer med mulighet for trådløs blåtann tilkobling til utvalgte scootere fra Bonex.

Velg ønsket blåtannenhet for Scooter Control.

Trådløs blåtann sammenkobling mellom OSTC 4 og Bonex DPV gir deg informasjon om scooterens batterikapasitet, batteritemperatur og omdreiningshastighet i computerens skjerm.

Trådløs sammenkobling mellom OSTC 4 og Bonex DPV.

Trådløs sammenkobling mellom OSTC 4 og Bonex DPV.

Digitalt compass.

Deco plan.

Lading av det innebygde batterier skjer ved hjelp av en trådløs induksjonslader. Betjening skjer ved hjelp av tre knapper på undersiden av computeren.

Poseidon Diving Systems AS

Poseidon er ute med en ny fargeglad dykkecomputer de har kalt M28. I utgangspunktet er nok dette et produkt som er tenkt brukt sammen med Poseidon Se7en og MK VI gjenpustere. Computeren kjører to algoritmer (DCAP og Bühlmann ZHL-16C) og er utstyrt med en 2,9 tommers TFT-LCD-skjerm. Navigering foregår ved hjelp av to knapper. Computeren har GPS sensor og selvsagt digital 3D kompass. Trådløs tilkobling kan skje over WiFi, blåtann (Poseidon Rebreather Se7en) og IrDA (Poseidon rebreather MK VI).

Flankert av Poseidon sine ventilsett fant vi dykkercomputeren M28 hengende på veggen.

Poseidon M28 dykkecomputer.

Divesoft

Frihetstanken står i fokus hos det tsjekkiske firmaet Divesoft som har navngitt dykkecomputeren sin Freedom. I tillegg har de en rebreather som heter CCR Liberty. Freedom computeren finnes i forskjellige utgaver for åpent og lukket system, trimix og nitrox. Det finnes også en spesiell bunntidsmålermodell. Betjening er ved hjelp av to knapper på høyre side. Computeren kan også brukes som oksygenanalystor ved hjelp av tilleggsutstyr.

Divesoft Freedom dykkecomputer i lukket modus.


DIVESOFT Freedom for Full trimix.


DIVESOFT CCR Liberty gjenpuster.

DIVESOFT CCR Liberty.

DIVESOFT CCR Liberty.

Mares

ICON HD BLACK HD fra Mares en en fargecomputer for sportsdykkere med nitrox funksjon (tre gasser). Betjening er ved hjelp av fire knapper på undersiden av enheten, slik som vi også finner hos Ratio Computers iX3M for eksempel. Det er mulighet for luftintegrasjon ved hjelp av en trådløs sender på ventilsettet ditt. Computeren bruker et oppladbart batteri som også kan lades ved hjelp av USB-tilkoblingen. Firmware versjon 4.0 har redesignet utsende på hele skjermvisningen.

Mares Icon HD Black Edition dykkecomputer.

Mares ICON HD BLACK EDITION

Skjermvisninger på Mares ICON HD BLACK EDITION.

Scubapro

Årets computernyhet fra Scubapro var Mantis 2. Dette er tradisjonell klokkecomputer som leveres med trådløs sender for tanktrykket og et såkalt HRM-belte som sender trådløs informasjon om hjertets pulsslag og hudtemperatur til computerens dekompresjonsutregninger. Resultatet hevdes å bli en personalisert dykkeprofil som øker sikkerheten mot trykkfallssyke. Veiledene pris er 1099,- euro.

Scubapro Mantis 2 dykkecomputer med HRM-belte og trådløs trykksensor.
Scubapro M2.

Aqualung

En av computernyheten til Aqualung var den luftintegrerte konsollcomputeren i550. LCD-skjermen har bakgrunnsbelysning og computeren har tre modi: bunntidsmåler, luft og nitrox. Blinkende LED og audioalarmer påkaller brukerens oppmerksomhet ved behov. Firmwaren kan oppdateres av brukeren ved hjelp av en kabel (selges som tilleggsutstyr). Skjermbeskytter medfølger som standard. Veiledene pris er 499,- euro.

Aqualung har også en fargecomputer med OLED skjerm og blåtann funksjonalitet under utvikling. Denne klokkecomputeren heter i750T. Den kommer med digitalt kompass, trådløs tanksender som tillegsutstyr og kan linkes til smarttelefonen din. Noen lanseringsdato er foreløpig ikke annonsert for denne toppmodellen.

Aqualung i550.

Aqualung i550 luftintegrert konsollcomputer.
Aqualung i750T med OLED-skjerm.

Diveroid

Du tar jo stort sett smart-telefonen din med deg over alt så hvorfor ikke ta den med deg under vann? Dette må ha vært tanken bak dette produktet fra Artisan & Ocean. Diveroid gjør din Samsung Galaxy (S4, S5, S6), diverse Note-modeller og ymse LG-modeller (G, G3, G4) om til en dykkecomputer, undervannskamera, kompass og logbok. Fire ting på en gang med andre ord. Diveroid er laget kun for Android-telefoner.

Det solide undervannshuset er vanntett til 60 meter og er utstyrt med et eget 700 mAh-batteri. Computerdelen kjører den velkjente algoritmen Bühlmann ZH-L16C. Det finnes tilbehør av typen fargefilter (rødt og magenta), lykteholder, makrolinse, fiskeøyelinse og skjermbeskytter i herdet glass. Les mer på hjemmsiden til Diveroid.







The End

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar