torsdag 9. februar 2017

Boot 2017 - Ratio Computers

Nå med luftintegrering

Stefano Scolari hos Ratio Computers.

Jeg vurderte seriøst en Ratio iX3M når jeg skulle handle ny dykkecomputer i 2016. Valget der og da falt tilslutt på en Shearwater Perdix, men det betyr ikke at lysten på Ratio sitt flaggskip har blitt mindre av den grunn. Shearwater både overrasket og forbannet mange da deplutselig annonserte en forbedret utvage av Perdix på høsten 2016. Korte ni måneder etter Perixen kom i salg ble den delvis forbedret med en Perdix AI med mulighet for trådløs luftintegrering (AI = Air Integrated).

Ratio iX3M er en fargeglad dykke-computer utstyrt med en 2,8 tommer stor LCD skjerm med IPS teknologi noe som gir en betraktningsvinkel på hele 150 grader.

Jeg ble positivt overrasket på Boot da det viste seg at sjefsingeniør Attilio Piacente hos Ratio heller ikke har ligget på latsiden. Også iX3M er nå tilgjengelig i en utgave med mulighet for trådløs luftintegrering. Og mens Shearwater lar sine første Perdix-kunder i stikken, kan du faktisk sende inn din eldre iX3M computer til Ratio for å få den oppgradert med antenne og elektronikk som muliggjør trådløs overføring. I første omgang tilbyr de dette gratis til kunder som kjøper den trådløse senderen!

Det er kjent at Sherwater sin sender er et innkjøpt OEM-produkt fra PPS- Pelagic Pressure Systems . Samme sender brukes av bla American underwater products (aka Hollis, Oceanic, Aeris) og Aqualung sin computer. Ratio Computers har istedenfor vakgt å utvikle sin egen trådløse sender. Dette gjør den iføle dem selv vesentlig billigere. Senderen har også fått et par andre finesser. Et innebyget lys i senderen signaliserer trykket i flasken. Det lyser grønt ned til 100 bar, deretter gult ned til 50 bar og tilslutt rødt når trykket er under 50 bar. Ved hjelp av en fiberoptisk kabel som kan kobles til senderen kan man lage en slags HUD-løsning der lyset føres frem til en giver på andretrinnet ditt. Muligens jalla i tekverdenen, men definitivt enkelt og skuddsikkert i bruk. Ratio sin sender er dessuten utstyrt med et oppladbart batteri og senderen lades med den samme kontakten som man finner på selve computeren.

Brosjyremateriellet til Ratio er omtrent like fargeglad som selve computeren og senderen. Men Ratio iX3M har markedets største og mest lettleste skjerm takket være IPS-teknologien. Dette gir en betraktningsvinkel på hele 150 grader. Sherwater sine computere derimot bruker LCD-skjermer der lavt strømforbuk er førsteprioritet.

Den trådløse senderen er støpt i gjennomsiktig plastikk slik at LED-lyset slipper igjennom. Her er en fiberkabel for HUD-grensesnittet montert på senderen.

HUD-display på andretrinnet innformerer deg hele tiden om hvor mye gass det er igjen på flasken. Når det lyser rødt er det mindre enn 50 bar igjen.

Attilio Piancente er utviklingsingeniør hos Ratio Computers.

Fargeglad litteratur fra Ratio. Et design som vi finner i både brosjyrer og på nettsiden.

Lyset i den råløsere senderen endrer farge i samsvar med flasketrykket.

Ratio iX3M med ladekabelen tilkoblet.

Ladekontakten på iX3M.

Samme kontakt som på iX3M computeren benyttes til å lade opp batteriet i den trådløse senderen.

EB 09.02.2017

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar